Wat betekent KO’AN?

Een vraag die niet alleen met het verstand beantwoord kan worden, die je even met jezelf naar binnen neemt, mag marineren en vanuit daar met een antwoord komt. Vanuit jouw eigen wijsheid. Een KO’AN kan een heel leven met je mee reizen. Zoals jij verandert door je leven heen zo kan ook jouw perspectief op jouw vraag veranderen.
Zo ver als je zelf bent zo ver is ook de KO’AN.

Als je vanuit een bootje naar de oever kijkt dan beweegt de oever. Als je vanaf de oever kijkt dan beweegt het bootje. Elk perspectief kan iets anders oproepen, een ander beeld, een ervaring. Graag wil ik  uitnodigen om daar met mededogen naar te kijken. Naar het grotere geheel. Daar is moed voor nodig, om te durven kijken en eerlijk te zijn naar jezelf. We kunnen onze omgeving niet veranderen. Wel onze relatie met de realiteit. Laten we ons meeslepen met de gebeurtenissen om ons heen? Of kunnen we vanuit onze eigen kern bewegen en keuzes maken die voedend zijn voor onszelf.

Wanneer we onszelf kunnen accepteren voor wat we zijn en we naar de wereld en ons eigen leven kunnen kijken zonder dat het gekleurd wordt door het verlangen om anders te zijn dat wat we zijn, dan zijn we in staat om op een constructieve en harmonieuze wijze, dat gebaseerd is op onze intuïtieve wijsheid, met ieder moment van het leven om te gaan en kan ons bestaan daardoor een gift aan de wereld worden.

Graag inspireer ik door kunst, muziek, symbolen en verhalen. Gedichten kunnen soms helpen gevoelens te verwoorden waar je zelf nog geen woorden voor had. Zo kan hart en hoofd samen komen. Dat is ook iets waar KO’AN Training voor mij voor staat. Niet alleen vanuit het hoofd naar een oplossing zoeken, ook de wijsheid van het lichaam daarin mee te nemen.