Meest gestelde vragen
VRAAG & ANTWOORD
Wat maakt een pelgrimstocht anders dan een gewone wandeltocht?
Behalve een reis in de buitenwereld maak je bij een pelgrimstocht ook een reis in je binnenwereld. Lopend staan we stil bij wat er in jou leeft en waarover je nieuwe inzichten wilt. Dat kan privé of werk gerelateerd zijn. Je kunt bijvoorbeeld op pad gaan met vragen als: Waar sta ik nu en hoe ga ik verder? Wat wil ik echt? Wat houdt me tegen? Wat heb ik nodig om stappen te zetten?
Het maken van een pelgrimstocht kun je zien als metafoor voor het dagelijks leven. De ‘weg’ houdt je een spiegel voor en nodigt je uit om erin te kijken.
Wat kan een pelgrimstocht mij brengen?
Als pelgrim onderweg zijn is een perfecte manier om jezelf beter te leren kennen, inzichten op te doen en levensvragen te onderzoeken. Het werkt als een goede reset om even bewust afstand te nemen van het bekende, tijd door te brengen in een natuurlijke omgeving met gelijkgestemden. Los van alles en iedereen weer contact te maken met je lijf en uit je hoofd te komen. Om daarna opgeladen, geïnspireerd, met een frisse blik en ruimer perspectief weer thuis te komen. Lees ook de reviews <link naar 1.5> van deelnemers.
Heeft pelgrimeren met geloof te maken?
Pelgrimeren heeft zijn wortels in religie en spiritualiteit. KO’AN Training giet deze mooie, oude traditie in een modern jasje. Een veel gehoorde uitspraak is: ‘Ik ging als wandelaar op weg, maar kwam als pelgrim terug.’ Onderweg wordt er - gewild of ongewild – toch vaak een spirituele snaar geraakt.
Waarom zou ik met een groep meegaan?
Natuurlijk kun je ook alleen op pad gaan. Maar wij geloven in het credo: ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder.’ Een groep mensen brengt een diversiteit aan ervaringen, levenslessen, inzichten, perspectieven en wijsheden met zich mee. Zodra je ‘het pad’ gaat bewandelen ben je pelgrim en kun je alle rollen die je normaal vervult even laten voor wat ze zijn. We lopen allemaal in eenzelfde soort outfit met slechts een kleine tas. Dat geeft direct een gevoel van gelijkwaardigheid en gelijkgestemdheid. Je zult merken dat onderlinge vragen over wat je doet al snel niet meer relevant voelen. Wat jou en de ander hier brengt, is de essentiële vraag.
Waarom zou ik meerdere dagen op pad gaan?
Langer weg zijn van je bekende omgeving maakt dat je echt loskomt van patronen en routines. Door meerdere dagen in de natuur te zijn, kun je dieper in jezelf ontspannen en meer in contact komen met je binnenwereld. We spreken ook wel van trage vragen, als we met vragen rondlopen die niet zo een twee drie te beantwoorden zijn met het hoofd. Om de vraag te doorgronden en tot inzichten te komen, is meer mijmertijd nodig. Als zo’n vraag een aantal dagen met je meereist, kan deze als het waren ‘marineren’ en valt het antwoord je soms zomaar toe. Ontladen en ontrafelen van je systeem kost nu eenmaal tijd.
Meld ik me alleen aan of samen met iemand?
De meeste mensen melden zich alleen aan voor een pelgrimstocht. Vanwege de gelijkgestemdheid is het contact met de anderen snel gelegd. Je bent samen op pad, maar komt vooral voor je eigen reis. We vragen iedereen hier rekening mee te houden en elkaars ruimte en behoeftes onderweg te respecteren.
Ik ben niet zo’n groepsmens. Is het wel iets voor mij?
De tocht loop je voor jezelf. Je hoeft geen sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen ‘ja’ en ‘nee’. Door verhalen van anderen kun je geïnspireerd worden en verbinding ervaren. Er is onderweg ook altijd ruimte om je even terug te trekken. Deelnemen betekent wel dat je meedoet met het programma dat onderweg wordt aangeboden.
Moet ik een duidelijke coachvraag hebben voordat ik meega?
Als je aan de pelgrimstocht begint met een vraag of specifiek thema ga je anders op weg dan wanneer je er blanco instapt. Je richt dan zowel je bewuste als onderbewuste geest op gericht onderzoek. Dat kan je helpen om sneller tot nieuwe inzichten te komen. Een droom of verlangen dat je graag realiteit ziet worden kan ook je vertrekpunt zijn. Of de intentie om je open te stellen voor het onbekende en de controle hierover loslaten. Intentie is het zaadje van alle creatie.
Voor wie is de pelgrimstocht geschikt?
Voor iedereen die bereid is eerlijk te kijken naar zichzelf en het risico wil nemen om van het rechte pad naar het echte pad te gaan.
Is een basisconditie nodig?
We lopen 18 à 22 kilometer per dag met eigen bepakking. Een goede fysieke basisconditie is daarom belangrijk. Als je hieraan twijfelt, oefen dan vooraf aan de pelgrimstocht door langere afstanden te lopen (eventueel met bepakking).
In wat voor soort accommodaties overnachten we? Deel je een kamer?
We overnachten in zeer diverse, karakteristieke accommodaties, gerund door bezielde mensen. Er zijn gedeelde kamers, ruimtes en sanitaire voorzieningen. Waar mogelijk slapen mannen en vrouwen apart.
Mag ik me samen met een vriendin/partner/familielid opgeven?
Dat heeft niet onze voorkeur. Als je iemand in de groep kent, kun je geremd zijn. Als je de tocht alleen loopt, heb je alle ruimte om te ontdekken en verrast te worden.
Hoe gaat het in zijn werk nadat ik me heb aangemeld voor een meerdaagse tocht?
Bekijk het volledige stappenplan <link naar pagina met stappenplan>.
Hoe ziet het programma eruit?
Bekijk het globale programma <link naar pagina met programma>.
Hoe zit het met bagage?
Als een echte pelgrim draag je je eigen rugzak met bagage. Dus, alles wat je achterlaat is mooi meegenomen! Het ‘dwingt’ je tot keuzes in wat je meeneemt en wat echt belangrijk is. Je zult merken dat zoveel eenvoud en overzicht (voor even) heel bevrijdend kan zijn! Camino Comfort in Oss <www.caminocomfort.com> is een speciaalzaak op het gebied van kleding, rugtassen en overige spullen voor wandelaars/pelgrims, zij geven graag en uitgebreid advies. Of ga voor advies naar een betere outdoorzaak bij jou in de buurt.
Hoe zit het met kleding?
Goede kleding, sokken en schoenen zijn belangrijk om comfortabel te kunnen bewegen. De keuze is reuze en ook erg persoonlijk. Je kunt je oriënteren op diverse websites of laten voorlichten bij een outdoorzaak. Camino Comfort in Oss <www.caminocomfort.com> is een speciaalzaak op het gebied van kleding, rugtassen en overige spullen voor wandelaars/pelgrims, zij geven graag en uitgebreid advies. Of ga naar een betere outdoorzaak bij jou in de buurt.
Is er tijd en ruimte om ook even alleen te zijn?
Ondanks dat we met een groep zijn en er dagelijks groepsactiviteiten plaatsvinden, is deze reis voor jou en hoef je geen sociaal wenselijk gedrag te vertonen. We houden natuurlijk wel op een gezonde manier rekening met elkaar. Tijdens de wandelingen overdag zijn er momenten van stilte.
Wat als ik blaren krijg of mijn knieblessure opspeelt?
Zorg dat je spullen bij je hebt om eventuele blaren onderweg goed te verzorgen. Neem bij blessures bijvoorbeeld sporttape of een bandage mee. Bespreek dit van tevoren met je behandelend arts, specialist of fysiotherapeut. Mochten de blaren zo erg zijn of de blessure opspelen waardoor je niet meer verder kunt, dan kijken we in overleg wat op dat moment de beste oplossing is. Met vervoer naar de volgende accommodatie, een rustdag inplannen of in het ergste geval de reis afbreken (allen op eigen kosten). Dit heeft wel inbreuk op het groepsproces, waardoor we dat zoveel mogelijk proberen te voorkomen.
Gaat de pelgrimstocht door bij slecht weer?
In principe gaat de tocht altijd door, ook bij zogenaamd slecht weer. Wij volgen het credo: “Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding.” Indien de weersomstandigheden dermate extreem zijn, waardoor het onverantwoord is om op pad te gaan, dan zullen we gepaste maatregelen treffen (verzetten, aanpassen of annuleren).
Hoe groot is de groep?
Om voldoende tijd en aandacht te hebben voor alle deelnemers en hun proces bestaat de groep uit minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers.
Wie begeleiden de pelgrimstocht?
Annemieke Oost van DailyPilgrim en Jennecke Stradmeijer van KO’AN Training, bevlogen pelgrims en gecertificeerde coaches/trainers. Beiden hebben veel ervaring in het begeleiden, coachen en trainen van individuen en groepen in persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Annemieke en Jennecke brengen verschillende expertise en ervaring met zich mee en vullen elkaar daardoor goed aan. Ze werken vanuit dezelfde visie, maar ieder met een eigen stijl. Lees ook de reviews van deelnemers.
Hoe meld ik me aan?
Deelname is pas mogelijk na een intakegesprek. Zo kunnen we een goede inschatting maken of deze reis echt aansluit bij jouw wensen en verwachtingen.