VRAAG & ANTWOORD


Wat maakt een pelgrimstocht anders dan een gewone wandeltocht?
Behalve een reis in de buitenwereld maak je bij een pelgrimstocht ook een reis in je binnenwereld. Lopend staan we stil bij wat er in jou leeft en waarover je nieuwe inzichten wilt. Dat kan privé of werk gerelateerd zijn. Je kunt bijvoorbeeld op pad gaan met vragen als: Waar sta ik nu en hoe ga ik verder? Wat wil ik? Wat houdt me tegen? 

Misschien kies je voor bezinning omdat je niet happy bent in je huidige baan, je geen werk hebt, met een burn-out kampt, gemis ervaart binnen je relatie, er een naaste ziekte is of overleden, je worstelt met ongewenste kinderloosheid of wilt voelen of je wilt samenwonen en/of een gezin wilt starten.
Het maken van een pelgrimstocht kun je zien als metafoor voor het dagelijks leven. De ‘weg’ houdt je een spiegel voor en nodigt je uit om erin te kijken. 

Wat kan een pelgrimstocht mij brengen?
Als pelgrim onderweg zijn is een perfecte manier om jezelf beter te leren kennen, inzichten op te doen en levensvragen te onderzoeken. Het werkt als een goede reset om even bewust afstand te nemen van het bekende, tijd door te brengen in een natuurlijke omgeving met gelijkgestemden. Los van alles en iedereen weer contact te maken met je lijf en uit je hoofd te komen. Om daarna opgeladen, geïnspireerd, met een frisse blik en ruimer perspectief weer thuis te komen. Lees ook de reviews van deelnemers. 

Heeft pelgrimeren met geloof te maken?
Pelgrimeren heeft zijn wortels in religie en spiritualiteit. KO’AN Training en DailyPilgrim gieten deze mooie, oude traditie in een modern jasje. Een veel gehoorde uitspraak is: ‘Ik ging als wandelaar op weg, maar kwam als pelgrim terug.’ Onderweg wordt er – gewild of ongewild – toch vaak een spirituele snaar geraakt.

Waarom zou ik met een groep meegaan?
Natuurlijk kun je ook alleen op pad gaan. Maar wij geloven in het credo: ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder.’ Een groep mensen brengt een diversiteit aan ervaringen, levenslessen, inzichten, perspectieven en wijsheden met zich mee. Zodra je ‘het pad’ gaat bewandelen ben je pelgrim en kun je alle rollen die je normaal vervult even laten voor wat ze zijn. We lopen allemaal in eenzelfde soort outfit met slechts een kleine tas. Dat geeft direct een gevoel van gelijkwaardigheid en gelijkgestemdheid. Je zult merken dat onderlinge vragen over wat je doet al snel niet meer relevant voelen. Wat jou en de ander hier brengt, is de essentiële wandelvraag. 

Waarom zou ik meerdere dagen op pad gaan?
Langer weg zijn van je bekende omgeving maakt dat je los komt van patronen en routines. Door langere dagen in de natuur te zijn, kun je dieper in jezelf afreizen en jezelf trage vragen stellen. Trage vragen zijn uitnodigende vragen die verstillen; vragen die vertragen maar je niet stil zetten. Het zijn directe vragen die je terugbrengen naar de kern. Waarom doe je de dingen die je doet? Onderweg kun je deze vragen mee naar binnen nemen, mijmeren en jouw wijsheid van binnenuit laten komen.

Ik ben niet zo’n groepsmens. Is het wel iets voor mij?
De tocht loop je voor jezelf. Je hoeft geen sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen ‘ja’ en ‘nee’. Door verhalen van anderen kun je geïnspireerd worden en verbinding ervaren. Tijdens de wandelingen kun je jezelf terugtrekken. Deelnemen betekent wel dat je meedoet met de opdrachten en de gezamenlijke check ins & outs. 

Moet ik een duidelijke coachvraag hebben voordat ik meega?
Als je aan de tocht begint met een intentie of specifiek thema ga je anders op weg. Je richt zowel je bewuste als onderbewuste geest op hetzelfde doel. Intentie is het zaadje van alle creatie.

Voor wie is de pelgrimstocht geschikt? 
We lopen 18 à 22 kilometer per dag. Een goede fysieke conditie is belangrijk. Oefen vooraf met lange afstanden en met bagage.

Hoe ziet het programma er precies uit?
Het is de bedoeling dat je de controle loslaat en je overgeeft aan het onbekende. Waar we overnachten blijft dan ook een verrassing. Dagelijks doen we rek- en strekoefeningen, inspireren we met muziek, proza en gedichten. Tijdens de check ins &  outs deel je hoe het met je is, wat je nodig hebt en blikken we terug op de dag.

In wat voor soort accommodaties overnachten we? Deel je een kamer?
We overnachten in karakteristieke accommodaties, gerund door bezielde mensen. Er zijn gedeelde kamers en ruimtes. Waar mogelijk slapen mannen en vrouwen apart. 

Mag ik me samen met een vriendin/partner/familielid opgeven? 
Dat heeft niet onze voorkeur. Als je iemand in de groep kent, kun je geremd zijn. Als je de tocht alleen loopt, heb je alle ruimte om te ontdekken en verrast te worden. 

Hoe gaat het in zijn werk nadat ik me heb aangemeld voor een meerdaagse tocht?
Bekijk het volledige stappenplan.

Hoe zit het met bagage?
Als een echte pelgrim draag je je eigen rugzak met bagage. Alles wat je achterlaat is mooi meegenomen! Het ‘dwingt’ je tot keuzes in wat je meeneemt en wat echt belangrijk is. Je zult merken dat zoveel eenvoud en overzicht (voor even) heel bevrijdend kan zijn! We helpen je graag op weg met tips over een goede rugzak en een paklijst.   

Hoe zit het met kleding?
Goede kleding, sokken en schoenen zijn belangrijk om comfortabel te kunnen bewegen. De keuze is reuze en ook erg persoonlijk. Je kunt je oriënteren op diverse websites of laten voorlichten bij een outdoorzaak. Camino Comfort in Oss <www.caminocomfort.com> is een speciaalzaak op het gebied van kleding, rugtassen en overige spullen voor wandelaars/pelgrims, zij geven graag en uitgebreid advies. Kom je er niet uit of heb je vragen, dan kun je altijd contact met ons opnemen.  

Is er tijd en ruimte om ook even alleen te zijn? 
Ondanks dat we met een groep zijn en er dagelijks groepsactiviteiten plaatsvinden, is deze reis voor jou en hoef je geen sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Tijdens de wandelingen overdag zijn er momenten van stilte. Ook buiten deze stiltemomenten staat het je vrij om meer stiltemomenten in te bouwen door achteraan te gaan lopen. Sommige accommodaties lenen zich ervoor om je even terug te trekken als je daaraan behoefte hebt. 

Wat als ik blaren krijg of mijn knieblessure opspeelt?
Er is EHBO mee, we hebben goede blarenpleisters. Mochten de blaren zo erg zijn of de blessure opspelen waardoor je niet meer verder kunt, dan kijken we in overleg wat op dat moment de beste optie is. Met vervoer naar de volgende accommodatie, een rustdag inplannen of in het ergste geval de reis afbreken (allen op eigen kosten). Dit heeft wel inbreuk om het groepsproces, waardoor we dat zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Gaat de tocht door bij slecht weer?
In principe gaat de tocht altijd door, ook bij slecht weer. Mocht het zo extreem zijn en onverantwoord om op pad te gaan, dan moeten we de reis verzetten/ aanpassen of annuleren.

Hoe groot is de groep?
Om voldoende tijd en aandacht te hebben voor alle deelnemers en hun proces bestaat de groep uit minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers. 

Wie zijn de coaches?
Jennecke Stradmeijer van KO’AN Training en Annemieke Oost van DailyPilgrim zijn bevlogen pelgrims en gecertificeerde coaches/trainers. Beiden hebben veel ervaring in het begeleiden, coachen en trainen van individuen en groepen in persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Jennecke en Annemieke brengen verschillende expertise en ervaring met zich mee en vullen elkaar daardoor goed aan. Ze werken vanuit dezelfde visie, maar ieder met een eigen stijl. Lees ook de reviews van deelnemers.

Kan ik eerst even bellen om te overleggen of het iets voor mij is?
Deelname is pas mogelijk na een intakegesprek. Zo kunnen we een goede inschatting maken of deze reis echt aansluit bij je wensen en verwachtingen. Indien je het fijn vindt, kunnen we jouw intentie of vraag samen helder krijgen, zodat je met een richting op pad gaat. 

Recommended Articles